UTVIKLING AV HÅGÅSEN SOM ATTRAKSJON

Jula 2016 ble endelig en venneforening for Hågåsen født. En entusiastisk gjeng med røtter og tilhold på den sagnomsuste øya Hidra ønsket å ære og hedre fjellet hvor de trødde sine barnsben, i store huler og underjordiske ganger. Gjennom generasjoner har Hidravasen og besøkende nytt den overveldende utsikten fra Hågåsen, ytterst mot havet. Fjellet troner majestetisk over uthavna Kirkehamn og bærer mye historie på sine gresskledde skuldre.

Det var hektisk aktivitet her under den andre verdenskrigen. På den meste hadde den tyske krigsmaskinen hundre soldater utstasjonert på denne historisk, strategiske toppen. I tidligere tider har også vardebrenning og optisk telegraf under Napoleonskrigen vært viktige kommunikasjonsmidler langs den værharde kystlinja. På folkemunne prates det også om en gammel kongegrav fra vikingtiden..

Hågåsens Venner ønsker å fortelle historiene fra dette vakre kulturlandskapet, og legge til rette for at enda flere kan få enda bedre opplevelser på Hågåsen. Dette ønsker vi å gjøre gjennom Horisont Hågåsen. Arrangementet skal inneholde spennende historiefortelling, varierte og flotte kulturopplevelser for barnefamilier og lokalprodusert mat av ypperste klasse. Arrangementet skal også være med å bidra til å styrke det lokale næringslivet på Hidra samtidig som vi samarbeider tett med grunneierne og lokale lag og foreninger. Alt av overskudd skal brukes til styrke Hågåsen som attraksjon gjennom historiefortelling, flere arrangementer, tilrettelegging og utbedringer.

Tiltak utført i 2017:

  • Åpnet «Kultursti Hågåsen» som forteller de mange historiene om aktivitet på Hågåsen opp gjennom historien presentert på ni flotte skilt i terrenget.

  • Arrangert «Horisont Hågåsen», konsert med Vamp og Myrull som trakk over 1500 mennesker. Det var barneaktiviteter, konserter, guidede turer og lokal mat i strålende sommervær.

Tiltak utført i 2018:

  • Hågåsens lengste trapp har 100 trinn og ble i år restaurert og ødelagte trinn er blitt støpt opp igjen.

  • Satt opp utsiktskikkert i området ved Ildledersentralen.

Planlagte tiltak i 2019:

  • Anlegge parkeringsplass i Krågedal med opptil 40 parkeringsplasser i samarbeid med Flekkefjord kommune.

  • Overta prosjektet «Små Hytter».

  • Oppføre toalettbygg i samme stil som anleggene i Skjærgårdsparken Lister.

  • Oppføring av “Vidsyn” på Hågåsens øverste topp. Et utsiktstårn med 360 graders panoramautsikt.

Har du tips som kan bidra i vårt utviklingsarbeid?
Kontakt oss her!